Tygr ussurijský

Seznámení s tygrem ussurijským: Tygrovi ussurijskému se také přezdívá tygr sibiřský, amurský, atlajský, korejský, mandžuský a severočínský. V Česku se chová v ZOO Hluboká, Hodonín, Olomouc, Plzeň, Zlín, Praha, Tábor, Dvorec také se chová v faunparku Horní Lípová a v Ringelland. Vědecky se tygr ussuríjský jmenuje Panthera tigris altaica. 

Jak je tygr ussurijský ohrožený: Ve volné přírodě žije kolem 2700 až 3200 tygrů ussurijských. Před sto lety jich bylo kolem 100 000. Za hlavní důvod vymírání druhu považují ochránci přírody pytláctví a stále rozšiřující se výstavbu měst. Podle seznamu IUCN je tygr ussurijský ohrožený druh.

Popis tygra ussurijského: Tygr ussurijský je velká kočkovitá šelma. Tato šelma dorůstá do délky až 2,5 metru, čímž se stává největší kočkovitou šelmou světa. Tygr převážně žere zajíce a jeleny, ale občas si troufne i na medvěda. Má rád chladnější podmínky východního Ruska, kde se povaluje ve sněhu, ale v létě si rád chodí zaplavat do jezera. Tygři jsou dobří plavci, mají speciální strukturu nohou, která jim umožňuje plavat. Tygr se na rozdíl od jiných koček nebojí vody. Ve vodě neloví, ale naopak má ve vodě hodně predátorů. Na souši má tygr ussurijský velmi málo predátorů (ti, kteří ho loví). Jediný jeho predátor na souši je jiný tygr. Tygři si moc rádi hrají spolu a baví se. Mláďata se rodí po jednom až čtyřech jedincích a jsou do dvou týdnů slepá, také proto zůstávají ve svém úkrytu po dobu jednoho měsíce. Každý týden se samice musí stěhovat a hledat nový úkryt pro svá mláďata. Dochází k tomu tak, že samice zpozoruje jiného predátora (nejčastěji je to medvěd) a musí nejprve ochránit svá mláďata tím, že je tajně přestěhuje na jiné místo, zatímco se snaží odlákat medvěda co nejdále od svých mláďata. Samec se o mláďata nestará. Před narozením opustí samici a vydá se svojí cestou. Tygr je zvíře, které je velmi ohrožené a musí se chránit.