PLAZÍ ZPRAVODAJ

Varan smaragdový

Vážení čtenáři, tento týden vám představím velmi zajímavou ještěrku - varana smaragdového.

foto nám zaslala ZOO Liberec
foto nám zaslala ZOO Liberec

Varan smaragdový je oproti varanu komodskému, jeho blízkému příbuznému, velmi malý. Jeho tělo je celé zelené a připomíná barvu smaragdu (proto ho nazýváme smaragdový). Jeho ocas může být dlouhý jako půlku jeho těla. Jeho zbarvení mu pomáhá se ukrývat ve stromech. Ocas je dlouhý od 40 až do 50 centimetrů. Samotné tělo může dosáhnout až 60 centimetrů. Dohromady tělo i s ocasem měří od 65 do 110 centimetrů.

Tento varan obývá tropické lesy nové Guinei. Ovšem varan smaragdový je endemit ostrova Papaupa Nová Guinea. To znamená že žije pouze na jednom místě z celého světa. U varana smaragdového je to právě ostrov Papaupa Nová Guinea.

Varan smaragdový tráví většinu svého času na stromech, kde čeká na svoji potravu. Často na stromech pobíhá anebo pouze leží.

Varan smaragdový se vyskytuje v Zoo Liberec a v Zoo Praha.

Varan smaragdový je podle IUCN (mezinárodní svaz pro ochranu přírody sídlící ve Švýcarsku) jako málo dotčený.

Doufám, že se vám můj článek líbil a přečtete si další.

článek napsal: Vojta, 26.10.2021

Varan modrý

Vážení čtenáři tento týden vám představím velmi zajímavého ještěra - varana modrého.

foto nám zaslala ZOO Liberec
foto nám zaslala ZOO Liberec

Varan modrý je ještěr, který je z čeledi varanovitých. Je to blízký příbuzný varana komodského. Zbarvení těla je černomodré. Celé tělo se tvoří z těchto dvou barev, které se táhnou až k ocasu a jeho konec je celý modrý. Většinu jeho těla tvoří ocas, který využívá jako kormidlo nebo záchranou brzdu. Záchranou brzdu používá pouze, když spadne z větve a ocas ho uchytí zpátky nahoru. Délka těla i s ocasem je dohromady až 110 centimetrů.

Varan modrý je endemit ostrova Batanta v Indonésii. Pokud je nějaké zvíře endemitem to znamená, že žije pouze na jednom místě z celého světa, varan modrý je endemitem ostrova Batanta.

Varan modrý je masožravec to znamená, že jí pouze maso. Jídelníček tohoto varana je velmi pestrý. Nejčastěji si pochutná na hmyzu nebo na menších ještěřích, než je on.

Varan modrý je podle IUCN (mezinárodní svaz pro ochranu přírody sídlící ve Švýcarsku) klasifikován jako kriticky ohrožený. Do budoucna mu hrozí vyhynutí.

Doufám, že se vám můj článek líbil a přečtete si další. 

článek napsal: Vojta, 12.10.2021

Kajmanka dravá

Vážení čtenáři, tento týden vám představím velmi dravou želvu - kajmanku dravou

Kajmanka dravá je vodní želva, která obývá sladkovodní jezera severní Ameriky. Vzhled jejího těla připomíná kajmana, který má želví krunýř. Ocas je úplně stejný jako u kajmana, ale je kratší. Délka těla se pohybuje od 70 do 80 centimetrů. Krunýř je dlouhý 40 centimetrů. Tato želva se může dožít až 47 let v zajetí a až 30 let ve volné přírodě.

Tato želva tráví většinu svého života na dně malých sladkovodních jezerech. Na hladinu vyplouvá, pouze když má hlad, aby našla potravu. Vajíčka klade samice na břeh, kde je zahrabe do písku a 3 měsíce je stráží a poté se vyklubou její mláďata.

Tato želva je masožravá. To znamená že jí pouze maso. Loví ryby, které kolem ní plavou.

Kajmanka dravá se vyskytuje v severní Americe.

Kajmanka dravá je podle IUCN (mezinárodní svaz pro ochranu příroda sídlící ve Švýcarsku) jako málo dotčená.

Doufám, že se vám můj článek líbil.

článek napsal: Vojta, 5.10.2021

Krajta tygrovaná

Vážení čtenáři tento týden vám představím velmi velkého hada - krajtu tygrovitou.

Krajta tygrovitá je jedna z top 6 největších hadů světa. Větší než tato krajta je pouze: krajta tmavá, krajta mřížkovaná, krajta písmenková, anakonda velká a krajta ametystová. Tato krajta je z třídy plazů řádu šupinatých čeledi krajty a rodu krajt.

Krajta tygrovitá je velký had. Největší velikost která byla změřena ve volné přírodě byla 6,6 metrů, ale obvykle tento had dosahuje pouze 2 - 5 metrů. Samci jsou větší než samice. Samice dosahují maximálně 4 metry samci mohou i přes 6 metrů.

Výskyt tohoto hada je převážně v Indii. Ovšem kvůli velmi velké oblíbenosti krajty tygrovité jako domácí mazlíček byla rozšířená na Floridě. V současné době je na Floridě přes 2000 krajt tygrovitých. To znamená, že krajta tygrovitá se stala vrcholovým predátorem ve floridských jezerech a okolí. Krajta tygrovitá je na Floridě a jinde na světě kromě Indie invazivní druh zvířete.

Krajta tygrovitá má velmi pestrý jídelníček. Kvůli tomu, že dokáže svojí hlavu zvětšit až 4x více než je její normální poloha hlavy, dokáže naráz sežrat i celého kajmana.

Krajta tygrová je podle IUCN (mezinárodního svazu pro ochranu přírody sídlící ve Švýcarsku) málo dotčený, protože její populace stále stoupá a pohybuje se na velké rozloze.

Doufám, že se vám můj článek líbil a přečtete si další.

článek napsal: Vojta, 28.9.2021

Chřestýš diamantový

Vážení čtenáři, tento týden vám představím velmi nádherného hada, chřestýše diamantového

Chřestýš diamantový je jinak nazývaný chřestýš kostkovaný. Tento had je největší zástupce chřestýšovitých vůbec. Jeho kůže je tvarovaná velmi pestře. U hlavy je světlá a čím dál se táhne, tím víc se barví do hněda. Celé tělo je pokryto znaky diamantů, které jsou hnědé. Délka těla se pohybuje od 83 do 184 centimetrů. Jako každý chřestýš má i tento chřestýš vyčuhující kosti na konci ocasu, kterými vydává chřestící zvuk. Tento zvuk je na odlákání nepřátel a přilákání samic.

Váha tohoto chřestýše se velmi pohybuje kvůli velkým rozměrům. Když se chřestýš narodí váží od 100 do 200 gramů. V dospělosti váží až 700 gramů.

Tento had se vyskytuje na Floridě v USA. Ovšem jeho rozšíření se stále šíří, a proto ho můžeme najít také v Louisianě a v Severní Karolíně.

Chřestýš diamantový je podle IUCN (mezinárodní svaz pro ochranu přírody sídlící ve Švýcarsku) klasifikován jako málo dotčený druh.

Doufám, že se vám můj článek líbil a přečtete si další.

článek napsal: Vojta, 21.9.2021

Krokodýl čelnatý

Vážení čtenáři, tento týden vám představím zajímavého krokodýla - krokodýla čelnatého

Krokodýl čelnatý je nejmenší krokodýl ze všech krokodýlů. Tento krokodýl vzhledem připomíná kajmana. Jeho tělo může v dospělosti dosáhnout až 170 centimetrů, ale obvykle je to jenom 150 centimetrů. Samice jsou menší než samci. Samci normálně dosahují 170 centimetrů ovšem samice dosahují 140 centimetrů. Krokodýl čelnatý má na sobě zeleno-černé šupiny, které se navzájem překrývají. V tlamě má až 40 zubů. Normální zub tohoto krokodýla může měřit maximálně 3 centimetry. Krokodýlovi se za život zuby mění.

Hmotnost krokodýla čelnatého je vzhledem k jeho malému tělu také malá. Normální hmotnost se pohybuje od 18 do 45 kilogramů. Samice i samci mají velmi podobnou váhu jak v dospělosti, tak při narození. Když se narodí mládě krokodýla váží necelý kilogram naopak u krokodýla mořského to je téměř 200 kilogramů což je velmi velký rozdíl.

Jako každý krokodýl je i tento krokodýl masožravec. Nejčastěji se živí velkými bezobratlými živočichy. Jinak se živí korýši a měkkýši. Na člověka neútočí.

Krokodýl čelnatý je podle IUCN (mezinárodní svaz pro ochranu přírody sídlící ve Švýcarsku) zranitelný. To znamená, že do 50 let mu hrozí vyhynutí 😩.

článek napsal: Vojta, 14.9.2021

Pagekon řasnatý

Vážení čtenáři tento týden vám představím velmi neznámého živočicha - pagekona řasnatého.

Pagekon řasnatý je malý ještěr. Jeho tělo je žluto-bílé. Celé tělo je pokryto malými šupinkami, které jsou vidět pouze pod mikroskopem. Patří do čeledi pagekonů, ve které je vlastně jediný. Má čtyři nohy a na nich drápky, které nejsou tak ostré jako u jiných gekonů. Má velmi dlouhý ocas, který je dlouhý půl z celého těla. Délka tohoto pagekona se pohybuje okolo 17 až 20 centimetrů. U samců a u samice se délka a hmotnost liší, samice jsou menší a lehčí, samci jsou naopak větší a těžší. Samci měří od 16 do 20 centimetrů a samice měří od 12 do 17 centimetrů. Váha samců se pohybuje okolo 50 do 70 gramů a samice váží od 30 do 60 gramů.

Pagekon řasnatý se vyskytuje na jediném místě z celého světa. Je to na ostrově Nová Kaledonie, který se vyskytuje 750 mil východně od Austrálie. Tento ostrov oficiálně patří Francii.

Do roku 1994 byl Pagekon řasnatý považován za vyhynulého.

Živí se převážně listy a plody stromů.

Pagekon řasnatý je podle IUCN (mezinárodní svaz pro ochranu přírody sídlící ve Švýcarsku) zranitelný. Do budoucna mu hrozí velmi silné ohrožení.

článek napsal: Vojta, 7.9.2021

Gekon obrovský

Vážení čtenáři, tento týden vám představím gekona obrovského.

Gekon obrovský je noční plaz. Zbarvení těla je světle modré s hnědými a oranžovými tečkami. Tělo je dlouhé 40 centimetrů. Váží až 200 gramů. Tento gekon se dožívá 5 až 6 let ve volné přírodě, ovšem v zajetí se může dožít až nad 8 let.

Gekon obrovský se vyskytuje ve východní Asii. Nejvíce v Číně, ovšem můžeme ho spatřit také v Indii a ve Vietnamu.

Gekon obrovský je chován v téměř všech českých zoo. Nejlepší chov je zatím v zoo Liberec, kde odchovali 17 mláďat.

Gekon obrovský je podle IUCN (mezinárodní svaz pro ochranu přírody sídlící ve Švýcarsku) málo dotčený. Do budoucna mu nehrozí vyhynutí.

článek napsal: Vojta, 31.8.2021

Leguán zelený

Vážení čtenáři, tento týden vám představím známého leguána - leguána zeleného.

Leguán zelený je ještěr z čeledi leguánovitých. Podle jména víme, že zbarvení těla je celé zelené. Ocas má na sobě bílé a černé pruhy na konci. Délka se pohybuje v rozmezí od 1 do 2 metrů. Většinu těla tvoří ocas, který dosahuje 75 centimetrů. Váha tohoto ještěra je od 3 do 5 kilogramů. Na nohou má 4 dlouhé a ostré drápy, které mu pomáhají lézt po stromech. Hřbet je pokrytý ostny, které jsou ohebné.

Tento plaz se vyskytuje v jižní a střední Americe. Nejvíce se vyskytuje v Brazílii a v amazonském deštném pralese. Leguán zelený se nevyskytuje v Peru a dále na území kvůli velkému pohoří Andy.

Leguán zelený je býložravec. Ovšem vědci zjistili, že mláďata požírají pavouky a jiné druhy hmyzu. Je to kvůli výživě. Dospělí jedinci jedí listy a plody ze stromů.

Tento leguán je podle IUCN (mezinárodní svaz pro ochranu přírody sídlící ve Švýcarsku) málo dotčený. To znamená, že není vůbec ohrožený.

Doufám, že se vám můj článek líbil a přečtete si další.

článek napsal: Vojta, 3.8.2021

Želva pardálí

Vážení čtenáři, tento týden vám představím velmi nádhernou želvu - želvu pardálí.

Želva pardálí je středně velká želva. Hmotnost i délka želvy pardálí spočívá na tom, kde žije. Pokud žije v jižní Africe, tak bude želva dosahovat na délku 35 až 45 centimetrů a může vážit od 15 do 17 kilogramů. Ovšem v severní Africe (ovšem ne na Sahaře) tato želva může měřit až 70 centimetrů a vážit i 40 kilogramů.

Tato želva se vyskytuje v afrických savanách, ale také u Kryštofa doma. Želva pardálí se pohybuje u země a nikdy nechodí na stromy.

Želva pardálí má velmi pestrý jídelníček. Je to býložravec to znamená, že nejí maso. V teráriu si želva pardálí pochutná na salátu a jiné zelenině.

Želva pardálí se vyskytuje v mnoho evropských zoo. V Česku se chová v: Zoo Brno, Zoo Děčín, Zoo Hodonín, Zoo Hluboká, Zoo Plzeň, Zoo Praha a Zoo Zlín.

Tato želva je podle IUCN (mezinárodní svaz pro ochranu přírody) málo dotčená. To znamená, že vyhynutí jí hrozí za velmi dlouhou dobu.

Doufám, že se vám můj článek líbil.

článek napsal: Vojta, 27.7.2021


Kobra královská

Vážení čtenáři, tento týden vám představím velmi velkou kobru - kobru královskou.

Kobra královská je nejdelší jedovatý had světa. Tento had je také nejdelší had z čeledi kober. Má zploštělý krk na který, může zdvihnout spolu s 1 třetinou těla do výšky 1,8 metrů. To znamená, že by dospělému člověku mohla hledět přímo do tváře. Délka těla se v dospělosti pohybuje okolo 4-5 metrů. Větší jedinci mohou dosahovat i přes 5 metrů. Největší jedinec změřený ve volné přírodě měřil 5,8 metrů, což je delší než dvě osobní auta za sebou! Mláďata, když se narodí měří 30-40 centimetrů. Hmotnost tohoto velkého hada se pohybuje okolo 3,6 až 4,5 kilogramů. Mladý jedinec neboli nedospělý jedinec se nazývá juvenilní - barva jeho kůže je celá černá a má na sobě žluté pruhy. Takové zbarvení kůže se mění ve 4. roce života. V dospělosti je kobra černo-světle hnědá ale juvenilní jedinec nemá takzvanou korunku na zádech. Juvenilní jedinec i korunka kobry královské jsou na obrázku.

Tento had je na zemi už od doby starověku. To je zhruba od 332 let před naším letopočtem. V této době Egypťané uznávali kobru královskou a kobru egyptskou jako posvátná zvířata.

Kobra královská se vyskytuje v hodně zemích jihovýchodní Asie. Zde jsou vypsané: Bangladéš, Bhútán, Brunej, Čína, Hongkong, Indie, Indonésie, Jáva, Kambodža, Laos, východní a západní Malajsie, Myanmar, Nepál, Filipíny, Singapur, Thajsko, Tibet a Vietnam.

Tato kobra je ve světě podle IUCN (mezinárodní svaz pro ochranu přírody) zranitelný druh, to znamená, že mu do budoucna hrozí nebezpečí silného ohrožení.

Doufám, že se vám můj článek líbil.

článek napsal: Vojta, 20.7.2021


Bazilišek zelený

Vážení čtenáři, tento týden vám představím velmi nádherného plaza - baziliška zeleného.

Bazilišek zelený je středně velký leguán. Dvě třetiny jeho tělo tvoří pouze ocas. Na délku měří až 80 centimetrů. Samci i samice jsou stejně dlouzí. Tento nádherný ještěr neváží ani 1 kilogram. Váží pouze 250-340 gramů.

Tento plaz je řazený do čeledi leguánovitých a do rodu bazilišků.

Bazilišek zelený se vyskytuje v amazonském deštném pralese. Hodně času tráví v křovinách a v korunách. Poté se dále vyskytuje na východním pobřeží jižní Ameriky, jinak se vyskytuje v Guatemale a v Kostarice.

Bazilišek zelený je všežravec. Jí převážně hmyz malé vodní obratlovce anebo myší mláďata.

Na baziliškovi zeleném je mnoho zajímavých faktů. Proto vám o nich něco napíšu. Bazilišek zelený je velmi dobrý plavec. Hájí si své teritorium, a pokud je někde v jeho teritoriu jiný bazilišek, tak se s ním utká bojovně. Tento leguán dokáže běhat po vodě díky dlouhým zadním nohám a dlouhým prstům na nohou.

Samice klade 4-17 vajec, které se vyklubají v 27 až 30 stupních Celsia.

Tomuto leguánovi nehrozí vyhynutí, proto ho IUCN (mezinárodní svaz pro ochranu přírody) řadí mezi málo dotčené druhy.

Doufám, že se vám můj článek líbil.

článek napsal: Vojta, 13.7.2021


Želva sloní

Vážení čtenáři tento týden vám představím velmi velkou želvu - želvu sloní

Želva sloní je největší žijící suchozemskou želvou světa. Dosahuje délky až 1,2 metrů na délku a váží až 300 kilogramů. Největší změřená želva sloní měřila 1,35 metrů na délku a vážila téměř 400 kilogramů.

Rozšíření těchto velkých želv je na jednom místě z celého světa. Pokud zvíře žije ne jednom místě z celého světa tak je toto zvíře endemit. Želva sloní se vyskytuje na galapážských ostrovech. Bohužel její populace stále klesá. Ze všech 14 ostrovů se želva sloní vyskytuje pouze na 6.

Každý ví, že želvy jsou nejpomalejšími tvory na světě. Tato želva chodí v rychlosti 0,3 kilometrů za hodinu. To znamená, že jeden kilometr by jí trval 3 hodiny a 15 minut. Větší rychlost u této želvy dosud nebyla zaznamenána.

Tato mohutná želva má několik poddruhů. Nejznámější jsou obyčejná želva sloní a želva sloní pinzonská.

Doufám, že se vám můj článek o želvě sloní líbil.

článek napsal: Vojta, 6.7.2021

Anakonda velká

Vážení čtenáři, tento týden vám představím velmi mohutného hada - anakondu velkou.

Anakonda velká se lidmi považuje za nejdelšího hada světa. Toto tvrzení je však lež. Nejdelší had světa je krajta mřížkovaná, o které si můžete přečíst více v mém článku. Je to velmi dobrý plavec. Tento plaz dosahuje délky až 7 metrů ovšem rekordní jedinci mohou dosahovat i přes 8 metrů. Normálně tento had dorůstá do velikosti pouze 3-4 metrů v dospělosti. Poté rostou více a více až do 7 metrů a více. Mláďata jsou dlouhá od 35 až do 75 centimetrů.

Tento had je z čeledi hroznýšovitých a rodu anakond.

Tento had je velmi těžký. Ovšem, ale když tento had není nejdelší had světa, tak je naopak nejtěžší. Jeho váha může překročit více než 100 kilogramů. V dospělosti tento had váží přibližně 50-70 kilogramů. Mláďata váží už jeden kilogram, když se narodí.

Tento had nemá jedové žlázy, proto se nazývá takzvaným škrtičem. Škrtič při lovu omotá kořist svým tělem. Kořist se začne dusit a poté ji anakonda sežere.

Jméno "anakonda" je odvozené od řeckého slova ευνήκτης, což znamená "dobrý plavec".

Anakonda velká se vyskytuje jižní Americe. Vyskytuje se v několika státech: v Brazílii, Kolumbii, Venezuele a Peru.

toto je kapybara
toto je kapybara

Anakonda má velmi pestrý jídelníček. Loví zvířata velikosti od kapybary (největší žijící hlodavec) až po obrovské kajmany černé.

Podle IUCN je tento had nevyhodnocován.

Doufám, že se vám můj článek líbil.

článek napsal: Vojta, 29.6.2021

Chřestýš západní

Vážení čtenáři, tento týden vám představím prvního chřestýše, o kterém píšu- o chřestýšovi západním.

Chřestýš západní je poměrně malý had, který je podobný velikostí zmiji obecné. Dosahuje délky normálně 40 až 120 centimetrům, ale větší jedinci dosahují až 150 centimetrů. Rekordní jedinec měřil 213 centimetrů. Samice i samci jsou stejně dlouzí i těžcí.

Hmotnost tohoto hada je velmi malá. Váží od 2,5 kilogramů nahoru, větší jedinci mohou vážit až do 6 kilogramů. Ovšem, ale největší jedinec, který měřil 213 centimetrů vážil 6,7 kilogramů.

Tento had jako každý had z čeledi chřestýšovitých má na svém ocase takzvané chřestidlo. Toto chřestidlo chřestýš používá k odlákání nepřítele, pokud je někde na blízku.

Chřestýš západní se vyskytuje pouze na jednom místě z celého světa. Tento had žije na takzvaném divokém západě neboli ve středním Mexiku. Žije v poušti.

Tento had má jed s hemotoxickými účinky to znamená, že tento jed způsobuje rozklad krevních buněk.

Doufám, že jste si můj článek užili.

článek napsal: Vojta, 22.6.2021

Krokodýl mořský

Vážení čtenáři tento týden vám představím velmi velkého krokodýla - krokodýla mořského

Krokodýl mořský je největší druh krokodýla z řádu krokodýlovitých. Jeho normální velikost činí až 5 metrů. Největší změřený jedinec měl více než 7 metrů. Takto velké jedince je velmi cenné v přírodě najít.

Krokodýl mořský se vyskytuje pouze v jediné oblasti na celém světě. Vyskytuje se hlavně v Indonésii, ale také na kraji Indie a Austrálie. Krokodýli mořští tady mají velmi dobré místo pro přežití kvůli dostatku potravy a úkrytů.

Krokodýl mořský plave velmi velké vzdálenosti po moři. Tento plaz se pohybuje rychlost až 29 kilometrů za hodinu. Tuto rychlost si dokáže udržet na velmi dlouhou dobu. Krokodýl mořský cestuje po moři 1000 kilometrů kvůli potravě.

Krokodýl mořský umí velmi dobře skákat do výšky. Rekord na nejvyšší výskok krokodýla byl z vody 4,3 metrů což je 0,7 metrů více než polovina obrovských jedinců.

Samice klade 25 až 60 vajec. Tato vejce samička schovává v doupěti, kde je více než 30 °C. Mláďata se vylíhnou a mají 25 centimetrů.

Krokodýl mořský se dožívá až 24 let.

Doufám, že jste si můj článek užili.

článek napsal: Vojta, 15.6.2021

oko krokodýla mořského
oko krokodýla mořského

Hroznýš madagaskarský

Vážení čtenáři, tento týden vám představím hezky zbarveného hada - hroznýše madagaskarského.

Hroznýš madagaskarský je had, který žije pouze na jednom ostrově. Podle jména vím, že se vyskytuje na ostrově Madagaskaru. Také se vyskytuje na malém ostrově na severu Madagaskaru. Na ostrově Nosy Be. Tento had se vyskytuje pouze na Madagaskaru. Jinde ve světě byste ho nenašli.

Hroznýš madagaskarský je poměrně malý had. Je z třídy plazů, řádu šupinatí, podřádu hadů a čeledi hroznýšů. Jako každý hroznýš je tento had střední velikosti. Takže je dlouhý přibližně nějak 2 až 3 metry. Hroznýš madagaskarský dosahuje délky dva a půl metru, ale často více.

Má černý pruh přes oči. Jeho tělo je pokryté hnědou, světle hnědou a černou barvou. Tyto tři barvy jsou po celém těle. Spodní část hroznýše madagaskarského je bílá jako u většiny hadů, kromě krajty mřížkované (o, které jsem dělal článek), která má spodní část těla žlutou.

Samice rodí najednou 6 a více mláďat.

Doufám, že se vám můj článek líbil.

článek napsal: Vojta, 8.6.2021


Mamba černá

 Vážení čtenáři tento týden vám představím jedovatého hada mambu černou.

foto nám zaslal Safari Park Dvůr Králové, vyfotila: Simona Jiřičková
foto nám zaslal Safari Park Dvůr Králové, vyfotila: Simona Jiřičková

Mamba černá je velmi velký had. Ve volné přírodě nemá moc predátorů, ale pár jich má. Je velmi mrštná. Doufám, že se vám můj článek bude líbit.

Mamba černá je největší jedovatý had na světě. Její rozměry jsou mohutné. Může dosahovat 2,5 až 4,5 metrů. Některé kusy měly i 5 metrů, ale tato délka je velmi vzácná. Samice i samci jsou podobně dlouzí.

Tento had je velmi přizpůsobený na pohybování se na stromech. Někteří lidé přezdívají mambu černou jako stromový had kvůli tomu, že se na stromech velmi ráda plazí a také tam tráví velmi hodně svého života.

foto nám zaslal Safari Park Dvůr Králové, vyfotila: Simona Jiřičková
foto nám zaslal Safari Park Dvůr Králové, vyfotila: Simona Jiřičková

Mamba černá je jeden z nejrychlejších hadů světa. Její rychlost je podobná jako u ocelota. Mamba černá dokáže nabrat rychlost až 20 kilometrů za hodinu. Háček je, že mamba černá tuto rychlost vydrží je na krátkou dobu, takže delší pronásledování je nemožné pro mambu černou.

foto nám zaslal Safari Park Dvůr Králové, vyfotila: Simona Jiřičková
foto nám zaslal Safari Park Dvůr Králové, vyfotila: Simona Jiřičková

Mamba černá má ty hlavní predátory, které jsou proti jejímu jedu imunní. Mezi savci je to promyka červená. Mezi ptáky je to orlík tmavoprstý. Mezi hady jsou to hadi, kteří jsou imunní proti jedu mambě černé.

Doufám, že se vám můj článek líbil. 

článek napsal: Vojta, 1.6.2021


Krajta mřížkovaná

Tento týden vám představím velmi dlouhého hada - krajtu mřížkovanou.

Krajta mřížkovaná je had z čeledi krajt. Je to největší had světa. Vyskytuje se v Indii a v Indonésii. Má velmi nádherné zbarvení těla. Doufám, že se vám můj článek bude líbit.

Krajta mřížkovaná je největší had na světě. Obvykle dosahuje délky 5-6 metrů. Větší jedinci mhou mít i přes 7 metrů, ale největší jedinec, který byl změřen, měl 8 metrů a 70 centimetrů. Tento had je zapsán v Guinessově knize rekordů jako největší had světa.

Tento had klade velmi hodně vajec. Samice může mít až 50 vajec v sobě. Mláďata se vylíhnou a měří 50 centimetrů. Ihned po vyklubání z vejce se had o sebe dokáže postarat. Jejich růst je velmi pomalý. Rostou 10 - 20 let, dokud se nedostanou do období dospělosti.

Vyskytuje se pouze v Asii. Nejvíce je rozšířena po Indonésii a v Indii. Krajta mřížkovaná nikde jinde nežije.

foto nám zaslala ZOO Liberec
foto nám zaslala ZOO Liberec

Krajta mřížkovaná má velmi pestré zbarvení kůže. Je pokrytá černými a hnědými fleky, ale pod hlavou má žlutou část kůže, která se táhne až k ocasu. Je ve tvaru pruhu. Krajta dostane toto zbarvení těla teprve po prvním svlečení kůže.

Chov krajty mřížkované je velmi obtížný.

Krajta mřížkovaná má velmi mnoho kostí. Má jich více než člověk. Má až 400 kostí v dospělosti (člověk má 206 kostí).

Dospělý jedinec krajty mřížkované je vrcholný predátor. Jediný, kdo krajtu mřížkovanou ohrožuje, je člověk.

Doufám, že se vám můj článek líbil.

článek napsal: Vojta, 25.5.2021


Krajta zelená

Vážení čtenáři, tento týden vám představím velmi zajímavého hada - krajtu zelenou.

Krajta zelená je opravdu nádherný had, ale je vysoce agresivní. Má jednobarevné zbarvení těla, a to zelené. Zelená barva jí umožňuje maskovat se na stromech. Chov v teráriu je složitý.

O tomto všem vám dnes napíšu.

Krajta zelená je druhý nejmenší had z čeledi krajt (menší už je jen krajta královská). Dosahuje délky až 160 centimetrů. Mláďata mají pouhých 30 centimetrů, když se vyklubou z vajec. Hmotnost krajty zelené se pohybuje okolo 3 až 7 kilogramů.

Krajta zelená se vyskytuje pouze na Nové Guineji a okolních ostrovech. Je opravdu vzácné tohoto hada spatřit, protože je skvěle maskovaný ve větvích, ale také proto, že od nás žije daleko.

Její jídelníček je velmi pestrý. Jako téměř každý had, o kterém jsem psal, i krajta zelená jí to, co je nablízku. Na Nové Guineji převážně loví ptáky, obojživelníky a malé savce.

foto nám zaslala ZOO Liberec
foto nám zaslala ZOO Liberec
mládě krajty zelené
mládě krajty zelené

Mláďata krajty zelené mají při narození úplně jiný vzhled kůže. Jejich kůže je zbarvená do žluta a má na sobě hnědo-bílé tečky. Tato kůže se projevuje u každého mláděte. Po 4 letech života se krajta zelená stane opravdu zelenou a ne žlutou.

Zbarvení kůže v dospělosti se nijak nemění. Je z 99 % zelená, ale má na sobě bílé čárky. Tyto čárky jsou u dospělých krajt obvyklé, tedy vzácně je krajta úplně celá zelená bez čárek. Kompletně zelená je v průměru 1 krajta z 10 narozených jedinců.

Krajta zelená není ohrožená. Podle mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) je tento druh krajty na stupni málo dotčený (LC).

Doufám, že se vám můj článek líbil. 

článek napsal: Vojta, 18.5.2021


Krajta písmenková

Vážení čtenáři, tento týden vám představím nádherného hada - krajtu písmenkovou.

Krajta písmenková je had z čeledi krajt. Patří do top 6 největších hadů světa. Má velmi nádherné zbarvení kůže. Krajta písmenková nemá téměř žádné predátory. Je to velmi zajímavý had a proto myslím, že byste o něm měli vědět. Doufám, že se vám můj článek bude líbit.

Krajta písmenková dorůstá obrovských rozměrů. Normálně krajty písmenkové dorůstají do délky šesti metrů. Někteří jedinci dosahují i 7 metrů. Avšak největší změřený jedinec měl 7,5 metrů na délku. Samice i samci dorůstají podobných rozměrů, ale hmotnost je úplně jiná.

Hmotnost samců a samic je velmi odlišná. Samice jsou mnohem těžší než samci. Samci váží maximálně 70 kilogramů, ale samice váží až 120 kilogramů. Samice mají velkou hmotnost, protože v těle nosí vajíčka.

Vajíčka jsou poměrně malá, ale je jich opravdu hodně. Samice má obvykle uvnitř těla 70 vajíček. Každé vajíčko váží minimálně půl kilogramu. Kdybychom jsme si půl kilogramu vynásobili 70, tak by se to rovnalo 35 kilogramů, tedy samice by byla o 35 kilogramů těžší než samec.

Krajta písmenková se vyskytuje pouze v Africe. V Africe nemá mnoho predátorů. Často loví antilopy, králíky, žáby a mnoho dalších zvířat. Krajta písmenková dokáže v dospělosti sníst i aligátora, kterého sama uloví.

Krajta písmenková je nádherný had a je nutno ho chránit.

článek napsal: Vojta, 11.5.2021


Kareta pravá

Tento týden vám představím mojí první želvu v Plazím zpravodaji - karetu pravou.

Kareta pravá je jedna z největších želv světa. Je kriticky ohrožená. Má velmi pestrý krunýř, který má tmavě žlutou barvu. Kareta pravá má blízkého příbuzného karetu obrovskou (která byla v tématu týdne před 6 týdny). Důležité je si zapamatovat, že kareta pravá je mořská želva nikoli suchozemská.

Kareta pravá je velmi velká želva. Dosahuje délky až jednoho metru a hmotnosti až 80 kilogramů.

Mláďata karety pravé se narodí 30 centimetrů dlouhá a rodí se na břehu. Dospělá samice karety v noci za přílivu doplave na břeh a zahrabe svá vajíčka do písku. Musí se jí za stejné noci podařit vyplavat zase do moře, pokud ne, musí počkat na další příliv.

Kareta pravá se vyskytuje u ostrůvků u africké pevniny. Vyskytuje se téměř ve všech světových oceánech.

Kareta pravá je kriticky ohrožená, je často zabíjena kvůli svému krunýři. Tento druh je těsně před vyhynutím, a proto je nutno karetu pravou chránit.

článek napsal: Vojta, 4.5.2021


Krajta tmavá

Tento týden vám představím druhého největšího hada světa. Krajtu tmavou.

Krajta tmavá je jeden z ohrožených druhů hadů ve světě. Je to druhý největší had světa (největší had světa je krajta mřížkovaná u které byla změřena délka 9,72 metrů). Krajta tmavá patří do čeledi krajt, ale kdysi byla v čeledi hroznýšovitých.

Krajta tmavá dosahuje délky 8,72 metru v přírodě. V zajetí je to podobně, ale někdy i 9 metrů. Když se narodí mládě krajty tak jsou dlouhé 50 centimetrů, pokud je krajta dospělá, tak měří 3-4 metry. Ve stáří krajty dosahují délky až 8,7 metrů.

Hmotnost krajty tmavé je velmi pohyblivá. Pokud má samice velmi hodně vajec, její váha je větší, ale samci nenosí v sobě vajíčka, tím pádem je jejich hmotnost o hodně menší než u samic. Samice váží 29 až 60 kilogramů. Nejtěžší odchycený kus byl na Floridě. Byla to samice, která měla v sobě 73 vajíček a vážila 63 kilogramů. Samci váží 7 až 18 kilogramů.

Krajta tmavá je aktivní predátor. Její jídelníček je velmi pestrý. Živí se z toho, co kolem sebe najde. Nejčastěji loví kozy, luskouny, jeleny, antilopy, psy, šakaly, rysy, králíky a opice. V těle krajty tmavé byly nalezeny i dospělí jedinci levhartů.

Krajta tmavá se převážně vyskytuje na Floridě, ale někteří jedinci se vyskytují také v Africe, kde se prodává jejich kůže.

Krajta tmavá je ohrožený druh hada. Ohrožení způsobuje velmi hodně věcí: například lov pro kůži, která se prodává na trzích. V roce 1992 zasáhl Floridu velký hurikán jménem Andrew. Tento hurikán udělal značné škody celé zemi, ale obzvlášť živočichům. Na Floridě zahynulo 90 % krajt při tomto hurikánu. Umřeli v obchůdcích se zvířaty, kde byly téměř všechny krajty. Proto je nutno je chránit

článek napsal: Vojta, 27.4.2021


Zmije nosorožčí

Tento týden vám představím hada, který má nejdelší jedové zuby.

foto nám zaslal Safari Park Dvůr Králové, vyfotila: Simona Jiřičková
foto nám zaslal Safari Park Dvůr Králové, vyfotila: Simona Jiřičková

Zmije nosorožčí je velmi krásný had, který se vyskytuje jedině v Africe. Má nejdelší jedové zuby, měří až 5 centimetrů. Je to největší podruh zmije na celém světě. Tato zmije může dosahovat délky 1,8 metru váha je maximálně 8 kilogramů.

foto nám zaslal Safari Park Dvůr Králové, vyfotil: Lukáš Pavlačík
foto nám zaslal Safari Park Dvůr Králové, vyfotil: Lukáš Pavlačík

Šupiny jsou zbarvené do velmi pestré kombinace. Tento druh se zbarvením těla podobá zmiji gabunské, ale zmije gabunská má na vrchu svého těla kosočtverce, ale zmije nosorožčí má na vrchu svého tělo rovnou žlutou čáru, která končí před ocasem, kde se střídají tmavě a světle hnědé pruhy.

Kostra zmije nosorožčí je stejná jako všech ostatních zmijí. Je to páteř, která vede až k ocasu, ale pro zpevnění a tvar těla z této páteře vedou půlkruhové kosti. Kosti rostou v průběhu celého života. Když se zmije narodí, má těchto kostí velmi málo, ale když jsou v maximální délce, tak mají těchto kostí více než 100.

Zmije nosorožčí se vyskytuje v Africe. Barvou těla je přizpůsobená svému přirozenému prostředí, kde žije. Vyskytuje se převážně v Ghaně až po Guineu, ale populace těchto zmijí stále klesá kvůli velmi silnému jedu, ale také pro kůži na vyrábění bot kabátů a kabelek. Může se stát, že lidé chtějí tyto plazy za domácí mazlíčky, ale k tomu je potřeba speciální povolení pro chování ohrožených druhů.

Tato zmije se chová v Safari Parku Dvůr Králové, kde jsem natočil video o tomto velmi nádherném, ale velmi jedovatém plazu.

článek napsal: Vojta, 20.4.2021 


Varan skvrnitý

Tento týden vám představím tajemného ještěra, na kterém ještě jsou nějaká tajemství.

Varan skvrnitý je druhý největší plaz světa z čeledi varanovitých. Vyskytuje se od Indonésie až po Srí Lanku. Je to jeden z nejnebezpečnějších varanů na světě, i když není ten největší (největší ještěr z čeledi varanovitých je varan komodský, který byl i jako téma týdne před dvěma týdny). Jeho jed otráví kořist do pěti minut a poté kořist umře a varan kořist sežere.

Jak jsem psal předem, varan skvrnitý je druhý největší varan z čeledi varanovitých. Největší jedinci mohou dosahovat délky až 3 metrů. Ale největší jedinec byl změřen na Srí Lance a ten měřil 3 metry a 21 centimetrů. Tvrdí se, že byly změřeny kusy nad 4 metry, ale tyto informace nejsou ověřeny.

Varan skvrnitý loví ve dne i v noci. Loví ryby, žáby, hlodavce, ptáky, kraby a hady. Kořist uloví tak, že jí kousne a vstříkne do ní jed, který zvíře do pěti minut otráví. Varan skvrnitý svou kořist neustále sleduje, dokud není znehybněná jeho jedem. A pak si na kořisti pochutná.

Varan skvrnitý se dožije dospělosti už ve 2 až 3 letech. V přírodě je jeho délka života pořád ještě neznáma. Víme, že varan skvrnitý se dožije v zajetí 10 let. Vědci odhadují, že v přírodě se varan skvrnitý dožije až 7 let, ale je to velmi nepravděpodobné.

Varan skvrnitý se vyskytuje v Indonésii, na malajském poloostrově, v Číně, na Srí Lance a v Indii. Největší kusy se vyskytují na Srí Lance, ale naopak ty nejmenší se vyskytují na malajském poloostrově. Velmi často se vyskytuje poblíž vody.

Varan skvrnitý je velmi dobrý plavec. Plavat může už od narození, kdy dosahuje délky 20 centimetrů. Ve vodě si hraje, loví a odpočívá, proto se vyskytují často u řek a jezer. Ve vodě loví převážně ryby, ale někdy si z břehu uloví žábu.

Ve vodě má varan skvrnitý úplně odlišný způsob lovu. Varan skvrnitý plave na hladině vody, kde si vyčká na kořist a pak na ní zaútočí a pronásleduje ji, dokud jí nekousne. Pod vodou má varan skvrnitý méně predátorů než na souši. Vlastně on nemá žádné predátory, je tak mohutný, že se ho všichni bojí!

Varan skvrnitý se rozmnožuje dvakrát do roka. Po spáření má v sobě samička 5 až 40 vajec, která jsou velká asi jako ta ptačí. Mláďata po narození mají 20 centimetrů dlouhé tělo.

Hmotnost varana skvrnitého je v dospělosti 15 kilogramů u samic, ale u samců je to 25 kilogramů. Samci jsou větší než samice. Jak už jsem psal, největší jedinec měřil 3 metry a 21 centimetrů, ale obvykle je to jenom 2 až 3 metry. Samice dorůstají délky 140 až 150 centimetrů ve 2 až 3 letech, což je jejich věk, kdy dosáhnou dospělosti. Samci toho, ale dosáhnou až ve 4 letech. Vědci zatím neví proč.

Varan skvrnitý je masožravec. O dvou způsobech jeho lovu jsem vás již informoval. Třetí způsob využívá varan skvrnitý k útěku, ale také k lovu. Varan skvrnitý si sedne na větev, která sahá do vody. Poté si vysleduje svou kořist a až uzná za vhodné, tak na ní zaútočí a kousne jí. Poté znovu vyleze na svoji větev a počká, až se kořist jeho jedem znehybní a pak jí vytáhne z vody a sežere ji.

Varan skvrnitý se liší od svých příbuzných varana komodského a varana stepního malými tečkami na svém těle. Tyto tečky mu umožňují se schovat ve svém přirozeném prostředí. Skvrny jsou bílé, ale nažloutlé což je taková bílo-žlutá. Nejvíce se tyto skvrny vyskytují na hlavě a na konci ocasu.

Hlava je velmi přizpůsobená k jedení, ale také k lovu. Tento plaz má velmi dobrý zrak, který používá k hledání potravy.

Tento plaz je velmi nádherný a je nutno ho chránit.

článek napsal: Vojta, 13.4.2021