Panda červená

Seznámení s pandou červenou: Panda červená má dvě jména. 1. je panda červená a 2. je panda malá. Latinsky (vědecky) se panda červená řekne Ailurus fulgens. Její popis a jak je ohrožená se jako každý týden dozvíte zítra, tedy v úterý. Panda červená je menší stromová šelma. Není si moc příbuzná s pandou velkou. Má ale podobný život jako větší a možná i známější panda. Pandy červené jsou samotářská zvířata, která se úmyslně stýkají jen v době páření, to je mezi lednem a březnem. V ČR jí můžeme vidět v mnoha ZOO, například v ZOO Praha, nebo v ZOO Liberec.

Jak je panda červená ohrožená: Odhady o počtu pand ve volné přírodě jsou různé, uvádí se čísla od 16-20 000 jedinců. Počet těchto pand ve volné přírodě ale prudce klesá, jen za poslední tři generace (to je přibližně 18 let) klesl počet pand o 50 % a minimálně o 50 % má populace klesat i v příštích třech generacích. Jejich početnost klesá zvláště v Číně, počet pand červených zde za posledních 50 let klesl o 40 %. Panda je ohrožená kvůli tomu, že ztrácí přirozené prostředí, protože lidé v Číně, ale i v sousedních zemích, stále rozšiřují své území a kácí lesy. Mnoho pand ročně zemře kvůli odlesňování, které se navíc zintenzivňuje. Panda se kvůli své převážně bambusové stravě totiž nedokáže přizpůsobit kulturní krajině. I přes zákaz jsou často loveny kvůli jejich krásné kožešině. V poslední době byl objeven i problém se psinkou (psí nemoc), kterou na pandy přenáší zdivočelí psi.

Popis pandy červené: Délka těla pandy červené je 50 až 64 cm, délka ocasu 28 až 59 cm a hmotnost dosahuje 3 až 6 kg. Má dlouhou, hustou srst, svrchu rudohnědou nebo kaštanovou, na spodní části těla a na končetinách leskle černou. Okraje uší jsou bělavé, stejně jako obličej s hnědými tvářemi a skvrnami pod očima.

Panda červená patří mezi nejvýše žijící zvířata, protože se běžně vyskytuje v nadmořských výškách od 2 000 m n. m., ale i kolem 4 000 m n. m., v létě může dosáhnout i sněžné čáry ve výšce 5 000 m n. m. V severovýchodní Indii se vyskytuje níže, v tropických lesích, mezi 1 400 a 1 700 m n. m. Díky pobytu v horách mají méně nepřátel.

Jejím domovem jsou horské lesy a džungle podhůří Himaláje v jižní Číně, Myanmaru, Nepálu, Bhútánu a severovýchodní Indii.

Vzhledem k vysokohorskému prostředí, ve kterém žije, má panda červená méně predátorů, než kdyby žila níže. Mezi nepřátele pandy červené patří levhart sněžný a lasicovití, mláďata loví i menší šelmy a draví ptáci. Při ohrožení predátorem se snaží utéct, pokud se jim to nepovede, stojí na zadních nohách, aby vypadaly větší, nebo se brání svými ostrými drápy. Panda červená vydrží stát na zadních nohách až 30 sekund a některé pandy takto dokážou urazit několik metrů.

Panda červená je většinou tichá, mezi jedny z mála zvuků patří pískání při vzájemné komunikaci.

Panda červená se převážně živý bambusem. Spotřebuje přes 5 kilogramů bambusu denně.