Lvíček zlatý

Seznámení s lvíčkem zlatým: Lvíček zlatý má ještě 1 jméno a to zní lvíček malý. Jeho latinské jméno zní leontopithecus rosalia. Je aktivní ve dne i v noci. Samice rodí 1 - 2 mláďata, vzácně i tři. Lvíček zlatý se živí hmyzem, plody ovoce, semeny a bobulemi. Žije v malých rodinných skupinkách. Obývá lesy v okolí moře. Vyskutuje se hlavně v jížní Americe. Kdyby opice mezi sebou volili krále, byl by lvíček zlatý žhavým kandidátem. Má hřívu jako lev a navíc oplývá nádhernou oranžovozlatou barvou, která z něj dělá skutečný klenot živočišné říše. Přesto se i tato nádherná opice ocitla na pokraji vyhynutí.

Jak je lvíček zlatý ohrožený: Lvíček zlatý je opice. Lvíček zlatý je ohrožený druh savce. Ve volné přírodě žije už jen 1000 a v zajetí 5000 jedinců. V nějakých knihách se udává jako kriticky ohrožený druh. V 60. letech v minulém století byl ohrožen a situace se moc nelepší. Když ho někdo ohrozí, umí se ochránit svými ostrými zuby a silnými drápy.

Popis lvíčka zlatého: Název dostal podle zlatavé barvy a delší srsti vyrůstající za hlavou. Žije pouze na velmi malém území na jihovýchodě Brazílie. Žije v malých rodinných skupinkách. Obývá lesy v okolí moře. Živí se ovocem, rostlinnými šťávami, občas uloví i hmyz a malé obratlovce, zejména drobné plazy. Mají hodně dlouhé prsty, kterými snadno proniknou do nejrůznějších děr a skulin. Délka těla je 20 - 33 cm, délka ocasu 31 - 40 cm. Hmotnost je velmi rozdílná, od 360 do 710 g. Březost samice trvá 125 - 132 dní, samice rodí 1 - 3 mláďata, nejčastěji mívají dvojčata. Největší hrozbou lvíčka zlatého je úbytek jejich životního prostředí, protože kácení pralesů nepřestává a asi ani nepřestane. Lvíček zlatý je brazilský národní poklad, všechny lvíčkové chování v brazilských ZOO patří vládě.