Kakapo soví

Seznámení s kakapem sovím: Název dostal podle zlatavé barvy a delší srsti vyrůstající za hlavou. Žije pouze na velmi malém území na jihovýchodě Brazílie. Žije v malých rodinných skupinkách. Obývá lesy v okolí moře. Živí se ovocem, rostlinnými šťávami, občas uloví i hmyz a malé obratlovce, zejména drobné plazy. Mají hodně dlouhé prsty, kterými snadno proniknou do nejrůznějších děr a skulin. Délka těla je 20 - 33 cm, délka ocasu 31 - 40 cm. Hmotnost je velmi rozdílná, od 360 do 710 g. Březost samice trvá 125 - 132 dní, samice rodí 1 - 3 mláďata, nejčastěji mívají dvojčata. Největší hrozbou lvíčka zlatého je úbytek jejich životního prostředí, protože kácení pralesů nepřestává a asi ani nepřestane. Lvíček zlatý je brazilský národní poklad, všechny lvíčkové chování v brazilských ZOO patří vládě.

Jak je kakapo soví ohrožený: Tisíc kakapo sovích kdysi obývalo Nový Zéland. Kakapo soví je kriticky ohrožené zvíře. Na Stewartově ostrově (třetí největší ostrov Nového Zélandu) se v 70.letech 20.století nacházelo přibližně 100-200 jedinců. V roce 2016 se narodilo 47 mláďat kakapo sovích. V roce 2019 se rok 2016 překonal, narodilo se 86 mláďat a 69 z nich stále žije.

Popis kakapo sovího: Kakapo soví je jeden z nejvzácnějších papoušků světa. Měří 58-64 cm a váží 2100 gramů. Tito jedinci se mohou dožít až 100 let. Samice klade 2-3 vejce. Vyskytují se na všech ostrovech Nového Zélandu. Na ostrově nemá tento pták žádné nepřátele. Kakapo soví žije na Novém Zélandu po miliony let a přežil i odtržení od Austrálie. Blízcí příbuzní jsou nestor kea a nestor kaka. Samice jsou větší než samci. Kakapo soví má bílý až žlutý zobák. Zobák je velmi silný. Na svém jídelníčku má mnoho plodů, ale převážně se živí semeny a ořechy. Rád si hraje na stromech, ale většinu života tráví na zemi, protože neumí létat.

Kakapo soví je mírumilovné stvoření a je nutno ho chránit.