Gorila horská

Seznámení s gorilou horskou: Je to poddruh gorily východní. Je to 2. největší primát na světě. Latinsky (vědecky) se řekne Gorilla beringei beringei.

Jak je gorila horská ohrožená: Gorila horská je velice ohrožená. Odborníci odhadují že žije 1000 jedinců ve volné přírodě. Vždy ustoupí nepříteli ale člověku nikoli. Od roku 2018 IUCN Gorilu horskou zařadilo do ohrožených, před tím byla kriticky ohrožená.

Popis gorily horské: Vyskytuje se pouze na malém území v horské oblasti na pomezí Konžské demokratické republiky, Ugandy a Rwandy (v Africe). Teď už jdeme na popis. Tato gorila má hustší srst než ostatní gorily. Samec může být velký více než 170 cm (při rozpětí předních končetin 200-270 cm). Samice jsou vždy o něco menší, nepřesahují totiž 150 cm. Váha dospělých samců se pohybuje od 150 do 200 kg, samice váží od 70 do 110 kg. V zajetí, kde nemají dostatek pohybu, mohou samci vážit až 300 kg. Gorily horské se dají rozpoznat podle nosu, který má každá gorila horská jiný. Mají hnědé oči. Při chůzi používají, stejně jako šimpanzi, klouby prstů namísto dlaní. Chodí po čtyřech, i když jsou schopny kráčet vzpřímeně (většinou však neujdou více než několik metrů). Tyto gorily se pravidelně dožívají 35 - 40 let. V knize Zvířata v horách (Miloš Anděra) se uvádí, že nejvyšší dosažený věk gorily horské je 50 - 54 let.

Gorily mají s člověkem mnoho společného, možná více, než se předpokládalo. Například DNA mají z 98 % stejné jako člověk. Jsou schopny učit se i komunikovat ve znakovém jazyce. Také se člověku podobají tvarem lebky. Přestože se v mnoha ohledech podobají člověku, nejsou předchůdci člověka (stejně jako jiní současní hominidé), ale vyvíjejí se zároveň s člověkem ze společných předků.